5 mindfulness gyakorlat a szeptemberi tempóváltáshoz

2023. szeptember 06. | Meditáció, Mindfulness

A szeptember ellenállássál, szorongással, elintézendőkkel kezdődhet, hiszen a nyári szabadabb tempóból, a nyaralásokról visszatérve szembesülhetünk az elodázott teendőkkel, az előttünk álló hónapok feladataival és újra több tervezés és szervezés szakadhat a nyakunkba. Ezzel együtt az ősz kezdete pozitívummal is járhat: lehet, hogy észrevesszük, hogy jobban tudunk a megszokott keretek között, az ismert rutinokban működni, illetve sokan örülünk a hűvösebb időjárásnak, ami újraindíthatja a kreatív, gondolkozós folyamatokat. Nem mellesleg elkezdődik az iskola, ami szintén egy kis fellélegzés lehet a szülőknek a hosszú nyári szünet után.

A tempóváltás mindig alkalmazkodást, türelmet, kíváncsiságot kíván, hiszen a régi rendszer helyébe egy új lép. Az amúgy is megnövekedett teendők alatt még ezt is menedzselni kihívás lehet. Ugyanakkor az, hogy megint a saját életterünkben lehetünk, begyakorolt rutinok között, a sportot, meditációt is visszahozhatják az életünkbe. Érdemes kihasználni az újra megtalált rendet a jó szokások visszahozására és arra is, hogy tudatosítsuk a viszonyunkat a változással és megtanuljuk jobban menedzselni azt.

A mindfulness gyakorlása támogathat a szeptemberi tempóváltásban, hogy tudatosabban, több jelenléttel és kevesebb stresszel éld meg a változást.


  • Segíthet abban, hogy az automatikus reakcióidat (gondolatokat, érzéseket, viselkedést) tudatosítsd és mást válassz, ha kell.
  • Magasabb érzelmi intelligenciához vezet, általa jobban értheted az érzelmeidet és így a kommunikációd is fejlődhet.
  • Lebonthatja az ellenállásodat a változással kapcsolatban, hiszen az egész gyakorlás a változás megfigyeléséről és elfogadásáról szól, arról, hogy a berögzült, szilárd (és téves) elképzelésünket a bizonyosságról és az állandóságról átkonvertálja.
  • Támogathat a bizonytalanság, a rágódás, a szorongás kezelésében, mert a gondolatok helyett a jelenben tartja a figyelmünket.
  • Hozzásegíthet a stressz csökkentéséhez és így több tér jut a pozitív élmények átélésére.

Csupán az, hogy rendszeresen időt szánunk a légzés mindful figyelésére, mankót adhat a változások közepette. Azonban meditálni nem mindig érünk rá, feszültség alatt ráadásul nehezebb a befelé figyelés. Ez viszont nem kell, hogy a gyakorlás elhagyásához vezessen.


1. Arra figyelj, amit befolyásolni tudsz


Bár a változást nem tudjuk kontrollálni, a hozzáállásunkat igen. Így amikor úgy érzed, hogy éppen arra irányul minden mentális energiád, hogy kitaláld, mi fog történni, megpróbálva ezzel befolyásolni a jövőt, állj meg egy pillanatra és tudatosítsd, hogy a rágódás nem vezet sehová és ez a sok energia éppen kárba vész. A fókuszodat fordítsd arra, amire van ráhatásod: a hozzáállásodra. A mindfulness gyakorlás mindenekelőtt hozzáállás tréning. Megtanít arra, hogy elfogadók legyünk a nehézségekkel, azáltal, hogy nem keveredünk beléjük, csak kíváncsian szemléljük őket. Válassz ki egy hozzáállást az alábbiakból és a helyzetre alkalmazva rendelj mellé néhány praktikusan megvalósítható vállalást: türelem, kíváncsiság, elfogadás, elengedés, bizalom, ítélkezésmentesség, erőlködésmentesség. SlowTime oldalunkról az Agyalás elengedése meditációnkat és az Elfogadás a meditációban oktatóvideónkat ajánljuk.


2. Emlékezz a jóra és engedd el a nyarat


Szeptemberi stresszünk egy része a nyári emlékekhez való kötődésünkből, az álmodozásból és az elmúláson való sajnálkozásból fakadhat. Ezek elengedéshez a nyár lezárása és az elengedés feszültségének elfogadása tud hozzásegíteni. Legközelebb, amikor nyári emlékezésben találod magadat, kapcsolj hozzá mindfulness gyakorlatot. Helyezkedj el olyan kényelmesen, ahogyan csak tudsz, fújd ki a levegőt és kezdd el beengedni ezeket a szép emlékeket. Lehet, hogy egy élménynél meg fogsz állni, de lehet, hogy sok-sok kedves pillanat fog feljönni. Amíg ezek a képek jelen vannak, ne hagyd, hogy a sóvárgás elvigyen. A sóvárgás elmossa a kedves emlékeket és stresszt hoz csak. Helyette maradj annak az örömével, hogy ezeket átélhetted, de ne hasonlítsd össze a múltat a jelennel és ne kerülj bele olyan gondolatmenetbe, hogy „Bárcsak ott lehetnék megint”. Mondj értük köszönetet, mosolyogj rájuk. Érezd meg, milyen testi érzeteket hoz az emlékezés


3. Nyugtasd meg magadat néhány gyors gyakorlattal


A változáshoz folyamatosan hozzá tudjuk szoktatni magunkat azzal, hogy a testi érzeteket figyeljük – ráadásul megtanulhatjuk gyorsan oldani a jelenlévő feszültséget. Egy testpásztázó meditáció során hamar feltűnhet az érzetek állandó változása a testben, ahogy a gondolatok folyamatos alakulása is az elmében. A gondolatokat nem tudjuk befolyásolni, hogy mikor és hogyan jelennek meg, azonban arra van hatásunk, hogy meddig maradnak velünk. Amikor észreveszed, hogy már megint egy szorongató jövőbeli feladaton, eseményen gondolkozol, nevezd meg a gondolatot, majd vidd át a fókuszodat a testre, a légzésre. Ezzel segíted az elengedést. A test érzeteit – a mentális folyamatokkal ellentétben – már tudjuk befolyásolni. A szeptemberi túlhajszoltságban napjában többször taníthatod a testet a nyugalomra azzal, hogy:


  • néhány tágas belégzést és hosszú kilégzést végzel
  • belégzésre felhúzod a vállakat a fülekhez, majd leejted őket
  • kirázod a kezedet a levegőben és mindezt légzéssel kíséred
  • kinyitod nagyra a szájadat egy belégzésre és kilégzésre lassan összecsukod, ezzel lazítva az állkapcsodat
  • becsukod a szemedet és a tenyeredet a szemhéjon nyugtatod
  • csinálsz néhány váll- és csípőkörzést
  • átmasszírozod az arcodat
  • belégzésre megfeszíted a teljes testet és kilégzésre elengeded

4. Örülj a jelennek!


A változás bizonytalanságában, az erőfeszítésben, hogy utolérjük magunkat, a negatív gondolatok és érzések felhangosodhatnak. Minél több teret adunk nekik, annál könnyebben felhőzik be a hangulatunkat. Ilyenkor tudatosan edzhetjük az elménket az örömre. Reggelente, amikor fejben elborítanának a teendők, nyomd be a STOP gombot és helyett tudatosítsd: ma milyen jó dolog vár rám? Bár be akarnak nyomulni a nehéz gondolatok is, térj vissza tudatosan a kellemes eseményhez és próbáld megfogalmazni, miért is lesz ez jó, milyen érzelmet okoz.


5. Érezd meg, hogy meg vagy tartva


Amikor erőteljesen stresszelsz a teendőkön, fáradt és ideges vagy, fontos gyakorlat lehet lefeküdni egy kényelmes helyre, végigpásztázni a testedet és többször tudatosítani azt, hogy meg vagy tartva. A testből oldd a feszültséget légzéssel és hagyd, hogy bele is aludj a gyakorlatba. Minél többször végzel ilyen relaxációt, annál gyorsabban és könnyebben tudsz ellazulni, így akár napközben is tudod végezni egy kényelmes irodai babzsákon, fotelben.

Végül pedig hidd el, hogy a változás akármennyire kényelmetlen is, a fejlődésünk alapja. Az őszi tempóváltás segíthet a stressztűrőképességed fejlesztésében, az önbizalmad növelésében, abban, hogy haladj előre az utadon és teljes életet élj.

Jó gyakorlást!


Ingyenes Újrakezdő meditációs kihívásslowtime.hu oldalon



Oszd meg másokkal is a cikket!

Hírlevél

Szeretettel várunk hírlevelünkön! Iratkozz fel, hogy elsők között értesülhess kedvezményeinkről, ingyenes meditációinkról és újdonságainkról.

Kapcsolódó bejegyzések

Hozzászólások

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest