Hogyan motiváld magadat jól az új évben?

2023. december 27. | Együttérzés, Mindfulness

Minél több újévet élünk meg, annál könnyebb közönyösen legyinteni január elsején, hogy egy éjszaka alatt úgysem változik semmi. Ha az évfordulókat nagyon szkeptikusan szemléljük, nem lesz semmi más január elsején, ugyanakkor mégis: hiszen fejben dőlnek el a dolgok. Így csak rajtunk múlik, lelassítunk-e, hogy lezárjunk valami régit és teret adjunk valami újnak. 




Azonban, ha neked is nehéz elhatározásra jutnod újévi terveidet illetően, vagy azt szoktad érezni, hogy túl sokat próbálsz ilyenkor egyszerre magadra venni, javaslom, hogy ne elindulásként és célok mátrixaként tekints az évre, hanem úgy, mint egy nagy, folyamatos jelenlét gyakorlat – így az évkezdetre is kisebb nyomás fog nehezedni.

De mit is jelent ez a mindennapok szintjén? Mint meditációban, az év elején is ráfókuszáljuk figyelmünket egy szokásra, amit meg szeretnénk változtatni. Rajta tartva fókuszunkat kis lépésekben haladunk a célunk felé. Azonban van, hogy eltereli figyelmünket valami más. Kell egy kis idő, mire észrevesszük, hogy mi is történt. Ilyenkor van választásunk: visszatérünk az eredeti fókuszhoz, vagy energiánkat másra fordítjuk. Ahogy a meditációban, úgy az életben sem egyenes utakon jutunk el valahová, hanem kacskaringók, próbálkozások, fókuszvesztés és figyelmünk visszaterelése révén. Ez maga a gyarkorlás – és a fejlődés. 


Ha már meditálsz egy ideje, azt is tudod, hogy mindannyiunk közös tapasztalata, az önkritika is felüti ilyen eltévelyedésekkor a fejét – és így van ez az életben is. Hiába engedelmeskedünk neki, az együttérzés kutatások kimutatták, hogy a belső kritikus nem jó motivátor hosszú távon, hiszen tele van torzítással és szélsőséges hozzáállással, és halogatást, alacsony önbecsülést, rágódást és jó adag stresszt okoz – minden másnál többet. Elisha Goldstein, mindfulness tanító szerint:



Kristin Neff ön-együttérzés kutató és társai 2016-ban arra a megállapításra jutottak, hogy a kritikus emberek a kudarc és elutasítás elkerülése miatt, míg a magukkal kedves emberek belső indíttatásból és érdeklődésből motiválják magukat a változásra. Míg előbbiek a teljesítményre helyezik a hangsúlyt, utóbbiak a tudásból indulnak ki céljaik meghatározásánál. Ez alapján talán nem meglepő, hogy a magunk felé gyakorolt együttérzés magasabb ellenállóképességhez és hatékonyabb megvalósításhoz vezet. 


A meditációt alapul véve, nem lenne fejlődés eltévelyedés nélkül. Ezekben a pillanatokban van ugyanis lehetőségünk automatikus reakció helyett elfogadást gyakorolni. Mit mondhatsz magadnak akkor, amikor nem sikerült elmenned edzeni, nem ültél le meditálni, vagy lankadt a figyelmed? Ha Neff három ön-együttérzés pillérjét követjük, a mindfulness-t, a közös emberség tudatosítását és a kedvesség gyakorlását, például ezt:



És hogy mennyire közös tapasztalatunk az elbukás, mutatják azok a kutatások, amelyek 80%-ra teszik a kudarc arányát az újévi fogadalmak kapcsán. 


Sok kritika ott éri a tökéletlenség átölelését hirdető ön-együttérzést, hogy ha elfogadok mindent úgy, ahogy van, nem leszek jobb, nem fog történni semmi és ugyanolyan rosszul fogom magamat érezni, mint most. Ha te is észreveszel hasonló érvelést, próbálj csak gondolatként tekinteni rá. Ugyanis a kedvesség gyakorlása nem egyenlő a passzivitással és nem zárja ki a változást. Sőt, ahogy fentebb is írtam, hatékonyabbá teszi. A magukkal kedves emberek ugyanannyi és ugyanolyan nagy célokat tűznek ki, mint kritikus társaik, azonban kevésbé lesznek hátráltatva az előremenetelben, ha nem érik el őket.


A belső szerető motivátor a tökéletlenség elfogadásából táplálkozik és abból a felismerésből, hogy vannak már részeim, amelyek elégedettségre adhatnak okot, és hogy alapvetően így is lehet szeretnem magamat. Hogy hangzik ez? Így-is-szerethetem-magamat. És így is szeretnek engem. 


Végül pedig két praktikus tanács Nate Klemp, filozófia professzortól az újévi tervek meghatározása kapcsán: 

  1. Ne általánosíts azzal kapcsolatban, mit szeretnél az új évben („Kevesebbet akarok a telefonomon lógni.”), hanem kösd egy meglévő szokásodhoz („Nem veszem elő a telefonomat akkor, amikor vezetek”). Így sokkal könnyebb lesz betartanod és több sikerélményben lesz részed.
  2. Vedd komolyan a siker megünneplését!

Krajcsó Nelli, a Slow Budapest alapítója




Évkezdő ingyenes meditáció kihívás január 2-6. között


Évkezdő online workshop január 8-án

Oszd meg a cikket másokkal is!

Hírlevél

Szeretettel várunk hírlevelünkön! Iratkozz fel, hogy elsők között értesülhess kedvezményeinkről, ingyenes meditációinkról és újdonságainkról.

Kapcsolódó bejegyzések

Hozzászólások

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest