Reggeli meditáció

2022. szeptember 21. | Meditáció, Mindfulness

Azt mondják, hogy a reggel a legjobb időszak a meditációra. Jó úgy kezdeni a napot, hogy koncetráljuk, lenyugtatjuk a figyelmünket, befelé tekintünk, és megérezzük, hogyan vagyunk, majd mindezek után frissen kezdünk bele az előttünk álló feladatokba. Ám a modern életvitelből fakadó nehéz ébredés, a telefonunkból beáradó világ és a családi teendők egymásutánisága miatti gyors reggeleken még erre is időt szánni lehetetlennek tűnhet. Mégis, megéri a reggeli meditáció, és minél többet ülünk le, annál magától értetődőbb lesz így elindítani a napunkat.

Ez a meditáció pont ilyen nehézkes, rohanós reggelekre lehet jó, amikor úgy érzed, kedvetlen, fáradt, ideges vagy borongós vagy.

Ébredés után általában még nem vagyunk annyira tudatunknál, hogy ne a szokásaink vigyenek el, de el lehet kezdeni tanítani magunkat arra, hogy már ezekben az első pillanatokban is jelen tudjunk lenni.

Mi az első gondolatod? Milyen érzelemmel van átitatva? Bűntudat, félelem, öröm?

Ezeknek a kezdeti gondolatoknak a megfigyelése lehetőséget adhat arra, hogy kiismerjük gondolkodási szokásainkat, az ismétlődő témákat, a domináló érzelmeket, a magunkkal folytatott párbeszédet. Mivel ezek a reggeli percek meghatározzák a napunk további részét, érdemes foglalkozni velük.

A reggeleknek sokszor része a türelmetlenség, az egymás után, akár zuhatagként érkező gondolatok arról, hogy mit kell megcsinálnunk. A befelé figyelésünknek ilyenkor nem célja ezeket elhessegetni, elnyomni. Próbáld ki, milyen csak hagyni ezeket a gondolatokat, kíváncsian megengedni, hogy jöjjenek és menjenek. Segít, ha címkézed őket: munka, család, aggódás, tervezés. Ezeknek a vizsgálódásainknak köszönhetően észrevehetjük, milyen témáink vannak aznapra. Mivel viszont a leghangosabb gondolataink feszültségből táplálkoznak, nem könnyű őket megfigyelni. Ha ezt tapasztalod, irányítsd a figyelmedet a testre.

Hol mutatkozik meg az elme feszültsége? Milyen érzetben, melyik testrésznél? Nyomás a mellkasban? Gombóc a torokban? Befeszült has?

Ez a szünet, ez a tudatos figyelemirányítás és odafordulás a kulcs abban, hogy ne hatalmasodjon el rajtunk a stressz. Ilyenkor a választás lehetősége, a másik út természetesen jelenik meg például úgy, hogy elkezd a testi feszítés engedni, változni, miközben egy nyugtató, bölcs mondat is megfogalmazódhat bennünk: „Nem most.”, vagy „Ez nem az én harcom.”, vagy „Bízhatok.” Figyeld meg, hogyan változik meg a hangulatod és az energiaszinted a gyakorlás végére.

A meditációval minden egyes pillanatban a befogadást, a megtartást gyakoroljuk, még egy nehéz reggelen is, sőt akkor igazán! Ez az odafordulás az elengedést, a lecsillapodást támogatja meg, miközben értékes felismerésekhez juthatunk az elme működésével, a szokásainkkal kapcsolatban. Nem célunk tehát a reggeli gyakorlásunkban sem az, hogy hirtelen jobban, könnyednek érezzük magunkat, ám ez sokszor megtörténik a puszta figyelem által.

Egy 10 perces reggeli befelé figyelésnek hála már a nap elején letehetünk olyan dolgokat, amelyek elengedhetők és fókuszt adhatunk annak, ami igazán fontos. Így nem érezzük majd azt, hogy össze-vissza van a figyelmünk, hogy rohan a nap és mi ki vagyunk szolgáltatva a történéseknek. Megtanulhatjuk, hogy mikor vagyunk fáradtabbak és mikor energikusabbak, így bölcsebben hozhatunk meg döntéseket a jóllétünkkel, teendőinkkel, pihenésünkkel kapcsolatban is.

Jó gyakorlást!


Ajánlott meditáció gyűjteményünk a slowtime.hu oldalunkról: Kiegyensúlyozott reggelek

Oszd meg másokkal is a cikket!

Hírlevél

Szeretettel várunk hírlevelünkön! Iratkozz fel, hogy elsők között értesülhess kedvezményeinkről, ingyenes meditációinkról és újdonságainkról.

Kapcsolódó bejegyzések

Hozzászólások

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest