A helyes légzés gyakorlata

2023. április 26. | Meditáció

Egy technika, amitől hosszabban élünk


„Annyiféle módja van a légzésnek, ahányféle ennivaló létezik.” – írja James Nestor a Lélegzet c. könyvében egy szabadtüdős mélybúvárt idézve, aki akár 90 méter mélységbe is képes merülni úgy, hogy 12 percig nem vesz levegőt – valami, amit a tudomány nem tart lehetségesnek. Ami persze nem meglepő, tekintve, hogy az orvostan eddig nem nagyon foglalkozott a helyes légzés lehetőségeivel, gyógyító erejével és egészségre gyakorolt hatásával. Pedig a légzés, annak figyelése vagy befolyásolása a lehető legelérhetőbb meditációs, breathwork, vagy relaxációs technika, hiszen a légzésünkhöz bármikor kapcsolódhatunk. Azt mondják, hogy a légzés köti össze a tudatot a tudatalattival, mivel nincs még egy másik olyan testi funkciónk, amit bárki, még az is, aki nem foglalkozott eddig testtudatosság gyakorlatokkal, könnyen tud befolyásolni a tudattal.

A légzés egy folyamatos jelzőrendszer, ami azonnal megváltozik, ha stresszes gondolatok jelennek meg vagy ha valaki számunkra kedves megsimogat. A légzésünk módjától függ, hogyan érezzük magunkat, hány kilók vagyunk és meddig élünk, hiszen mindenre hatással van a szervezetünkben.


Aki nem lélegzik jól, megbetegszik, aki jól lélegzik, egészséges lesz és hosszan él.

Egy, a Kr. előtti ötödik századból származó kínai sziklafelirat Nestor könyvének első oldalain így ír erről: „A belégzésnek mindig teljesnek kell lennie. Amikor teljes, erővel telített. Amikor erővel telített, akkor kiterjeszthető. Amikor ki van terjesztve, képes lefelé hatolni. Amikor lefelé hatol, nyugalomban megállapodottá válik. Amikor nyugalomban megállapodott, akkor erős és határozott lesz. Amikor erős és határozott, kicsírázik. Amikor kicsírázik, növekedésnek indul. Amikor növekedik, visszahúzódik felfelé. Amikor visszahúzódik felfelé, eléri a fejtetőt. A megfontoltság titkos ereje odafent mozog. A Föld titkos ereje alant mozog. Aki ezt követi, élni fog. Aki ezzel dacolva cselekszik, meghal.”


Könnyű jól lélegezni, nem?


Sajnos nem. A Harvard, Stanford tudósai, akik a légzés titkával foglalkoznak, megállapították, hogy az ipari forradalom hatására megváltozott és felgyorsult életmódunk jelentősen rontotta a légzésünk módját.


Az emberiség 90%-a rosszul, helytelenül lélegzik és ez a gyengeség krónikus betegségek hosszú sorát okozza vagy súlyosbítja – írja Nestor.


Kutatások viszont azt is kimutatták, hogy modern kori betegségek mint az ADHD, az asztma, a szorongás vagy a pikkelysömör visszafordítható vagy enyhíthető a légzés módjának megváltoztatásával, sőt a helyes légzés hozzásegít a fogyáshoz vagy a horkolás elhagyásához is. Az egészségünkben, így a hosszú életben alapvető fontosságú az, hogy jól lélegezzünk.


Évezredes tudomány


A helyes légzés titka a hindu, buddhista gyakorlókat és bölcseket, ugyanakkor az egyszerű, hétköznapi embereket is évszázadok, évezredek óta foglalkoztatja és ha ma el szeretnénk kezdeni megtanulni a jó légzés technikáját, elmehetünk számos különböző jógaórára, megtanulhatjuk a négyzet, a váltott orrlyukas, a bordaközi vagy a sziszegő légzést, a légzés benn- és kinntartását, részt vehetünk relaxációs tréningen vagy meditációs tanításon és kipróbálhatjuk a mantrázást. Mindegyik alapja a lélegzet, és az a megbizonyodottság, hogy a légzés nem egy passzív funkció, hanem valami, amit érdemes tudatosan követni és befolyásolni, például úgy, hogy orron át lélegezzünk be és ki, lassan és mélyen.


A teljes légzés gyakorlat


Akár meditációt vagy relaxációt gyakorolsz, kezdd ezzel a légzésgyakorlást. Ezt a technikát jógikus légzésnek is hívják, és a hasi, bordaközi és mellkasi légzés összekötését értjük alatta.


Előkészületek


  1. Ülj le úgy, hogy ne legyen összenyomva a törzs elülső fele, se a köldök alatti rész, se a gyomor vagy a mellkas területe.
  2. Tedd a tenyeredet a hasfalra és érezd meg, ahogy emelkedik és süllyed. Erősíts rá azzal, hogy a belégzéssel kinyomod a hasadat, kilégzésre enyhén beszívod. Csak annyira avatkozz bele a légzésbe, amíg még nem válik túlfeszítetté, mert az stresszt okoz. Lélegezz így 1 percig.
  3. Vidd feljebb a tenyereket a bordák aljához és erre a területre próbálj lélegezni. Érezd meg, ahogyan oldalirányban és hátrafelé is tágul a bordakosár alja. Lélegezz így 1 percig.
  4. Majd helyezd a tenyereidet a kulcscsont alá és lélegezz ide. A mellkas emelkedését és süllyedését tudod így végigkövetni.


Mindannyiunknak vannak megszokott légzésmintázatai. Ha például állandó stressz alatt vagyunk vagy dohányzunk, akkor a légzés útja nem hosszú, és a hasi és bordaközi légzés kevésbé érvényesül. Ez a tüdőkapacitást rendkívüli módon le tudja csökkenteni és például hasi hájhoz, a hasi szervek gyulladásához és a stressz fenntartásához vezet.


Egyben lélegezni


Próbáld ki pár percig, milyen egyben lélegezni, azaz összekötni a három légzést. A belégzés lentről induljon, a kilégzés fentről lefelé tartson. Talán segíthet, ha elképzeled az óceánt, ahogyan hullámzik. A belégzés tágas, a kilégzés hosszú. A belégzés energizál, a kilégzés oldja a feszültséget. Lélegezz így 8-9 lélegzetvételig, majd ne avatkozz be a légzésbe, csak figyeld, ahogyan áramlik a testben. Ha elkalandoznál gondolatban, mindig térj vissza a légzés követéséhez.

Végül figyeld meg a teljes légzés hatásait a hangulatodra, testérzeteidre, elmédre, érzelmi állapotodra.

Jó gyakorlást!


Ajánlott meditáció a slowtime.hu oldalunkról: Teljes légzés stressz ellen


Oszd meg másokkal is a cikket!

Hírlevél

Szeretettel várunk hírlevelünkön! Iratkozz fel, hogy elsők között értesülhess kedvezményeinkről, ingyenes meditációinkról és újdonságainkról.

Kapcsolódó bejegyzések

Hozzászólások

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest