Hogyan tartsd fenn a meditációs gyakorlásodat? 10 tipp a rendszeres meditációhoz

2023. január 24. | Meditáció

Lelkesedés, motiváció, belekezdés, gyakorlás, majd egy kis halogatás, majd sok halogatás, végül abbahagyás – ismerős? A meditációs gyakorlásunk sokszor hullámzó. Kezdőként az előbb felrajzolt ívet pedig általában végigjárjuk. Ha téged is érint a meditációs halogatás, de szeretnél hosszú távon gyakorolni, olvass tovább!

A meditáció hasonló a sporthoz: ha a hatását szeretnénk élvezni, a rendszeresség lesz a kulcs. Sokkal többet ér heti többször rövidebben gyakorolni, mint havonta egyszer-kétszer leülni hosszabban. Ugyanakkor nem sokat ér a napi rendszeresség, ha nem látjuk át a folyamatot és nincs egy jól összerakott eszköztárunk, amihez nyúlhatunk.


„Nem sikerül a mindennapjaim részévé tenni a meditációt”

„Egész nap rohanok, gondoskodom a családomról, magamra pedig nehezen szánok időt, így meditálni sem tudok leülni”

„Csak este tudok meditálni, amikor csend van már.”

„Nem tudom, hogy jól csinálom-e.”


– sokszor hallom ezeket a mondatokat a tréningjeimen, előttem pedig olyan gyakorlók ülnek, akik vágynak a meditációban átélhető nyugalomra, de nem jutnak el addig, hogy szokássá váljon a meditálás az életükben – akár évek alatt sem.

A rendszerességhez, a halogatás leküzdéséhez rengeteg tanács, kurzus áll rendelkezésünkre. A meditáció kapcsán talán a legfontosabb mind közül a feszültség tudatosításának és kezelésének képessége. Amikor valamit folyamatosan tologatunk, pedig meg vagyunk győződve arról, hogy fontos számunkra. Többnyire kényelmetlenség, túl magas elvárások, perfekcionizmus, vagy túlerőltetés áll a háttérben. Ezekkel a belső konfliktusokkal és a velük jövő a nehéz érzésekkel nem szeretünk szembesülni. Ezért folyamatos futásban vagyunk, ami a meditálás elkerülését is hozhatja.

Egy mindfulness alapú stresszcsökkentés tréningen megtanulhatunk tudatosabban jelen lenni és hatékonyabban menedzselni ezeket a kihívást jelentő helyzeteket, hogy a feljövő feszültség ne legyen gátja a gyakorlásnak – sőt közben rájöhetünk, hogy a nehézségek elfogadása maga a gyakorlás.

Elolvasva a következő szempontokat, mi az, amit beépíthetnél már mától a meditációs rutinodba?


1. Légy motivált!

Azaz szedd össze, majd emlékezz arra, hogy miért kezdesz el meditálni. Ezt a kérdést időről időre felteheted magadnak és figyelheted a válaszok fejlődését.


2. Ne keverd össze a motivációt az inspirációval!

A motiváltságunk hosszú távon támogat, az inspiráció pillanatnyi mozgosító erő. Ne várj folyton inspirációra ahhoz, hogy leülj meditálni.


3. Milyen szinten tartanád a gyakorlásodat?

A hétköznapi célok átéléséhez, mint a jobb közérzet, a kellemesebb hangulat, a nyugalom, másfajta gyakorlás szükséges, mint a spirituális elmélyüléshez. Míg az első inkább wellness és önismereti célokat szolgál, ahol a meditáció sokszor kiegészítője egy terápiának, addig az utóbbihoz szükséges egy keretrendszer és mindenképpen életmódváltással (munka, szokások, étkezés, mozgás, közösség) fog járni.


4. Tudatosítsd a pozitív hatásokat!

A meditáció végén, mielőtt felugranál, hogy a napi dolgok elintézésébe kezdj, tudatosítsd, hogyan érzed magadat: milyen a test, az elme, a gondolatok és az érzelmek? A változás éberen tetten érhető ilyenkor. Egy hónapon keresztül akár naplózhatod is ezeket a megfigyeléseket, színekkel, szavakkal vagy smiley-kkal.


5. Priorizálj!

Reggel legyen a mediáció az első dolgod – ez egy kinyilatkoztatás azzal kapcsolatban, hogy mindenek előtt fontos a mentális jólléted. Ha úgy érzed, lehetetlen a reggeli meditáció, keresd meg, hogy mikor tudsz gyakorolni. Kísérletezz az időponttal, ugyanakkor azzal is légy tisztában, hogy vajon csak akkor engeded-e meg magadnak az elcsendesülést, amikor minden el van már végezve, mindenki ki van szolgálva? Ha sokszor csak a későesti, fáradt percek jutnak magadnak, kipróbálhatod, hogy fokozatosan előrébb hozod a meditáció időpontját a napodban. Családosként, feszített napirend mellett légy türelmes magaddal, de lebegjen a szemed előtt a reggeli meditáció képe.


6. Légy kreatív!

Nem mindig a meditációs párnán, ideális körülmények között, napsütésben lesz lehetőséged meditálni, van, aki autóban, a munkahelyén, utazás közben gyakorol. Ezzel együtt, ha csak zajos, sürgetett helyzetekben meditálsz, kezdd el ezt ellensúlyozni és megtalálni a zavartalan perceket is, és ha kell segítséget kérni, hogy megvalósuljanak.


7. Ne bonyolítsd túl!

Bár a rituálék fontosak a meditációval kapcsolatban és segíthetnek megérkezni a gyakorlásba, van, hogy túl sokat készülünk rá. Pedig nem is biztos, hogy ki kell kelnünk az ágyból a gyakorláshoz.


8. Gyakorolj tanárral!

Modern életmódot folytatva kezdőként appokra, online oldalakra, könyvekre vagyunk utalva, ha a meditációról van szó, ugyanakkor érdemes közösséget keresnünk, ahol időről időre tanári útmutatást kaphatunk.


9. Lásd át a folyamatot!


Rengeteg meditációs irányzat közül választhatunk, sok tanár és oldal kínál meditációs képzéseket, táborokat, így nem nehéz elvesznünk a folyamatban máris az elején. Vannak iskolák, ahol a meditáció egyet jelent a mantrázással, végezhetsz csakravizualizációt, csendes, hosszú üléseket, sőt bőséget és anyagi jóllétet ígérő gyakorlatokat is. A mindfulness meditáció vallásmentes gyakorlást jelent, ami több buddhista iskola tanításából merít és elsősorban az elfogadó, megengedő hozzáállást fejleszti bennünk. Érdemes utánaolvasni az egyes irányzatok gyakorlatainak és mérlegelni, hogy mi jelentene segítséget a jelen helyzetben. Ez nem azt jelenti, hogy idővel ne mélyülnénk, vagy próbálnánk ki különböző megközelítéseket, sőt érdemes is valamennyi kétellyel kezelni a tanításokat és akár tanárt váltani, ha úgy érezzük, nincs meg a kellő tudása.


10. Legyenek eszközeid!

A bölcs gyakorlás kíváncsi, éber figyelmet jelent, ahol nincs egy cél erőltetve. Az eszközök feltérképezésében sokat segíthetnek a vezetett meditációk, például abban, hogy mit tehetünk, amikor testi kényelmetlenség jön fel vagy ellepnek a gondolatok. A figyelmünk lehorgonyzásától, a légzésgyakorlatokon és az együttérzés meditációkon át a mozgásig sokféle megközelítésből választhatunk. Érdemes tudni, mit mikor és mire alkalmazzunk.

Ha kedvet kaptál a gyakorláshoz, meditálj velünk! Ha pedig akadályokba ütközöl, ezek a videók segíthetnek: Kérdések és akadályok


Ajánlott tréning a slowtime.hu oldalunkról: Stresszcsökkentés és meditáció alapjai


Oszd meg másokkal is a cikket!

Hírlevél

Szeretettel várunk hírlevelünkön! Iratkozz fel, hogy elsők között értesülhess kedvezményeinkről, ingyenes meditációinkról és újdonságainkról.

Kapcsolódó bejegyzések

Hozzászólások

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest