Fogadalmak helyett: Három tipp a tudatos évkezdethez az Anti-határidőnaplóval

2023. január 03. | Anti-határidőnapló

Most, hogy eltelt egy újabb év, sokan feltehetik maguknak a kérdést: hova tűnt az idő? Ráadásul, ahogy idősödünk, az évek múlása sokkal gyorsabbnak tűnik, mint gyerek- vagy fiatalkorunkban. Persze a szubjektív időérzékelésünkre nemcsak az éveink száma, hanem az életmódunk is hatással van. A tudatos évkezdés az Anti-határidőnaplóval jó alkalom arra, hogy lelassítsuk az időt, és gondoskodjunk arról, hogy a következő ne repüljön el ilyen gyorsan.

A fő oka annak, hogy a gyerekek számára lassan telik az idő, az az, hogy elméjük rengeteg új benyomást és észlelést fogad be. A gyerekek először tapasztalják meg a világot, és nagyon intenzíven érzékelnek mindent, ami körülveszi őket. Minden valóságosabbnak tűnik számukra, frissebbnek, fényesebbnek és izgalmasabbnak. De ahogy öregszünk, egyre kevesebb új élményben lesz részünk, a világ egyre ismerősebbé válik számunkra. Ennek eredményeként elménk kevesebb benyomást vesz fel, és így az idő gyorsabban telik.

Ez a tény azonban arra is rávilágít, hogyan vagyunk képesek újra lelassítani az időt: új tapasztalatok szerzésével és a jelen ítélkezés mentes megélésével. Érzékelésünk újrafelfedezése szintén jó eszköz arra, hogy a kezdők szemével tekintsünk a minket körbevevő világra. Ha év végén átgondoljuk, hogyan építhetjük be ezeket a mindennapjainkba, akkor már azzal sokat tettünk az időnk lassításáért. Ebben a 2023-as Anti-határidőnapló is segít, amelyben mindezekhez gyakorlati eszközöket is a kezünkbe kapunk. Íme még néhány tipp, ami segíthet egy lassabb év megtervezésében:


Életterületeink áttekintése

Az életünket különálló, de egymással kapcsolódó aspektusokban éljük. Érdemes áttekintenünk ezeket a fontosabb életterületeket, és megnéznünk, hogyan voltunk ezekkel a múlt évben, és mi a célunk ezekkel jövőre. A 2023-as Anti-határidőnaplóban több ilyen területet is tüzetesebben megvizsgálunk, a kapcsolatainkat, a munkánkat, a reggelinket, estéinket, az alvásunkat. Írd fel ezeket a célokat a lapra, vagy használd a Slow-mérőt. A naplóban végigveheted, mi az, amit szeretnél 2023-ban elengedni, mire szeretnél több időt szánni, miben szeretnél konkrétan lassítani, mire ideje nemet mondanod, mire figyelnél jobban, és mi az, amiért hálás lehetsz.


Célformulád, mentális belső képed megalkotása

A célformula kifejezést az autogén tréningben használják, ez egy egyszerű, pozitív, kijelentő és jelen idejű, önmagunkkal kapcsolatos megfogalmazás, például „egészséges vagyok”. Ezeket leginkább meditációk vagy relaxációk során érdemes megfogalmaznunk, de jól jöhetnek stresszhelyzetekben is, vagy más speciális szituációkban. Ez a kijelentés, kívánság akkor működik önbeteljesítő erőként, ha szívből, és nem a kondicionált elméből, valamilyen elvárásból jön, ezért megalkotásához érdemes elcsendesednünk, meditatívabb állapotba kerülnünk. Ha megtaláljuk, pont úgy fog működni, mint egy mag, amit a tudatunkban elvetve végül hajtásokat hoz.

A 2023-as Anti-határidőnaplóban sok művészetterápiás gyakorlatot is találsz. Ezért ha kedvet kaptál, és inkább vizuális beállítottságú vagy, célformulád lehet pozitív mentális kép is, amellyel megfordíthatod esetleges negatív belső elvárásaidat a jövővel kapcsolatban. Bátran használjunk személyes, szimbolikus képeket, amely számunkra pozitív jelentőséggel bír. A célkitűzés nagyon hasznos, mivel érzelmileg és szellemileg is előkészít minket a jövőre. Ezzel megerősítjük, hogy mi is irányítjuk az életünket, bizonyos dolgok bekövetkeztét elő tudjuk idézni, sőt felelősek is vagyunk az életünkért. A célkitűzés fókuszt is ad energiánk számára, elsőbbségi sorrendet jelöl ki. Ha például a stresszcsökkentés ez a cél, az irányt szab a jövőnknek, és annak, hogyan álljunk életünk stresszes helyzeteihez vagy például a pihenéshez.  

Nem mindenkinek vannak világos elképzelései a jövőt illetően, ezért érdemes áttekintenünk az óévünket is. Fontos, hogy céljainkban találjuk meg az egyensúlyt, realitást, tegyük mérhetővé (ebben az Anti-határidőnapló is segítségünkre van például a havi mérőkkel), és amennyire lehet, legyenek a céljaink specifikusak is.


Alkoss, álmodozz!

Ha nem vagy most túlzottan célorientált, egyáltalán nem probléma. Nem kötelező mindent célodat már most tudnod a jövődet illetően, hiszen az élet is alakítja azokat. Azt mondták régen, december az Álom hava, hiszen ilyenkor a természet is álomba merül, és az ember is visszahúzódik az otthonába, szerettei körébe. Az álmokból pedig lassan, de sokkal intuitívabb módokon végül célok, új utak formálódnak. Adj bátran teret az álmodozásnak, alkotásnak, készíts kollázst a vágyaidról, rajzolj, fess, írj, amihez hangulatod van, csupán a tevékenység kedvéért. A kreativitás alapvető feltétele a pihenés, melyet többféle úton is megtehetünk: feltöltődhetünk mentálisan, fizikálisan, érzelmileg, szociálisan, spirituálisan, és a már említett aktív, kreatívabb módokon is.


Válaszd 2023-ra az Anti-határidőnaplót, nézd meg a naplókat az antihataridonaplo.hu oldalunkon!


Oszd meg másokkal is a cikket!

Hírlevél

Szeretettel várunk hírlevelünkön! Iratkozz fel, hogy elsők között értesülhess kedvezményeinkről, ingyenes meditációinkról és újdonságainkról.

Kapcsolódó bejegyzések

Hozzászólások

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest