Évzárás az Anti-határidőnaplóval: 7 tipp, hogyan búcsúzz az óévtől

2022. december 20. | Anti-határidőnapló

Új célkitűzéseink, akárcsak a magok, csak akkor lesznek igazán megvalósíthatóak, ha valóban termő talajba vetjük őket. Az Anti-határidőnapló segít abban, hogyan zárjuk le az évet, és vigyük tovább mindazt, amit elkezdtünk.

Az óév tapasztalatainak összegzése öngondoskodási rítus, amely kielégíti az ember természetes szükségletét a lezárásra, és azt is segít tisztázni, min szeretnénk változtatni majd az újévben. Az előző évünk rendszerezésében tulajdonképpen az elmúlt időszak történéseivel kapcsolatos viszonyunkra nézünk rá. A lezáratlan, rendezetlen dolgok elvonják az energiánkat az újról, észrevétlenül is mentális terhelést jelentenek a számunkra, ezért fontos, ha van egy rítusunk az év végén, amely segít áttekinteni az elmúlt időszakot.

Gyakran kitűzzük a határidőt a céljaink megvalósítására- még akkor is, ha olyan slow-célokról van szó, amelyeket az Anti-határidőnaplóban kijelöltünk magunknak – ,és konkrét elvárásaink vannak arra vonatkozóan, hogy az év végéig hogyan kell alakulniuk ezeknek. Ha nem tettünk meg mindent, amit akartunk, sürgetettség érzetet, pánikot, csalódást, sőt kétségbeesést is érezhetünk az évnek ebben a szakaszában.

Néha hajlamosak vagyunk logikusan gondolkodni ahelyett, hogy az érzelmeinkre összpontosítanánk. Ha logikusan nézzük a dolgokat, az biztonságosabb lehet számunkra. Nem érzünk annyi érzelmet, amikor egy helyzetet elemezünk. A racionalitás fontos, de a 2023-as Anti-határidőnaplóban arra törekedtünk, hogy az érzetek, érzelmek is megjelenjenek, és az évösszegzésnek is egy fontos alapja, hogy nemcsak szavakban, hanem színekben, formákban is kifejezzük, amit az évünkkel kapcsolatban érzünk. Ebben segít például a kiszínezhető mandala.

De hogyan is érdemes az évösszegzéshez állnunk, és miként segít ebben az Anti-határidőnapló?


Óvakodj a Zeigarnik effektustól


Hajlamosak vagyunk a befejezetlen vagy megszakított feladatokra jobban emlékezni, mint a befejezettekre, amelyeket a Gestalt-pszichológusok Zeigarnik-effektusnak neveznek. Az év végén könnyű reflektorfénybe helyezni azt, ami még hátra van, és elfelejteni mindazt, amit elértünk. Ellensúlyozhatod ezt a hatást, ha listát készítesz az összes fontos feladatról, amelyet ebben az évben teljesítettél. Segítségedre lehet, ha átlapozod a naplót, és megnézed, hogyan teljesültek a lassítás témái. Hogy nézz ki most a Slow-mérőd? Lapozz vissza, és készítsd el újra, hogy lásd, hogyan fejlődtél például az offline idő, a pihenés, a szabadidő, az öngondoskodás terén.


Egyensúlyozd a negativitás torzítását


Ide kapcsolódik, hogy kognitív elfogultságunk van, inkább a rosszra összpontosítsunk, mint a jóra. A környezetben való fenyegetések keresése evolúciós előnyhöz juttatott minket azáltal, hogy éberek maradtunk a lehetséges veszélyekre és problémákra. De ez a gondolkodásmód negatívan torzíthatja az életünk alakulásáról alkotott képünket. Amikor azon kapod magad, hogy a negatív dolgokra koncentrálsz az évedből, próbálj meg listát készíteni az életed jó dolgairól. Ebben segít az Anti-határidőnapló is: átnézheted, mi tudtál elengedni, mire szántál több időt, mit végzel lassabban, sikerült-e nemet mondanod, hogy állsz a hála kérdésével.


Készíts érzelmi leltárt


Keress egy kis csendes helyet, és írd le a válaszokat a következő kérdésekre. Teljesen normális, ha ezekre a kérdésekre válaszolva különféle érzelmeket érzel. A legjobb akkor válaszolni rájuk, amikor a stressz szintje alacsonyabb, és a feladat elvégzése után van időd valami kedves és tápláló tevékenységre.

  • Mik voltak a főbb érzések, amiket idén átéltél? (ebben segíthetnek a havi „meghatározó érzéseim” részhez írt válaszaid és színeid)
  • Milyen veszteségeket szenvedtél el ebben az évben?
  • Milyen eredményeket értél el ebben az évben?
  • Mi volt a legjelentősebb tanulási tapasztalatod?
  • Mi az, amit idén meg akartál tenni, de nem sikerült?
  • Melyik eredményre voltál a legbüszkébb ebben az évben a slow kapcsán?
  • Milyen érzéseket próbáltál elkerülni idén?
  • Mi az az érzelem, amiről azt gondoltad, hogy többet fogod érezni ebben az évben?
  • Milyen érzelem lepett meg ebben az évben?
  • Melyek a fő érzések, amelyeket szívesen átélnél jövőre?
  • Mit tehetsz, hogy jövőre befogadd és elfogadd az érzéseidet?

Ezekre a kérdésekre természetesen nemcsak év végén, hanem hetente is válaszolhatunk.


A szociális összehasonlítás csapdája


Az év vége gyakran több közösségi együttlétet jelent. Az emberek tudni akarják, mire jutottunk, és dicsekedni akarnak saját eredményeikkel. Könnyű összehasonlítani, hogy mások hogyan jelennek meg egy bulin (vagy az Instagramon), és hogyan érezzük magunkat belül ettől önmagunk kapcsán. Gondolj vissza néhány olyan történetre, amelyek jó érzéssel töltöttek el az év során magaddal kapcsolatban. Ha töltötted a naplót, használd a jegyzeteited az emlékek felelevenítéséhez.


A határidők önkényesek lehetnek


Kérdezd meg magadtól, hogy ez a határidő valós? Feltétlenül teljesítenem kellett az év eleji célkitűzéseimet december 31-ig? Ha a válasz nem, érdemes szünetet tartanod. Előfordulhat, hogy a havi vagy heti célok könnyebben kezelhetővé válnak, így az év utolsó napjaiban elkerülheted a tennivalók teljesítésére irányuló nyomást.


Koncentrálj a tanulási célokra


A gondolkodásmóddal kapcsolatos kutatások azt mutatják, hogy sokkal hatékonyabbak vagyunk, ha a teljesítmény helyett a tanulásra koncentrálunk. Az év végén gyakran az a tendencia, hogy erőfeszítéseink kimenetelét és eredményeit konkrét teljesítmények szempontjából nézzük: mit értünk el és mit nem. Gondold át inkább, mit tanultál ebben az évben a lassításról, önmagadról. Mik voltak ezzel kapcsolatban a botlásaid, és mit kamatozol belőlük?


Gyakorold a hálát


A kutatások azt mutatják, hogy a hála gyakorlása óriási előnyökkel jár testi egészségünk, érzelmi jólétünk és kapcsolataink minősége szempontjából. Az év vége tökéletes alkalom arra, hogy hálát adj mindazért, ami az életedben van. Ez a gyakorlat lehet olyan egyszerű, mint hálásnak lenni a lélegzetéért, a testéért, az ételért, a tetőért a fejed felett. Könnyű nem számba venni ezeket az egyszerű dolgokat, pedig ezekből tevődik össze az életünk.


Szerezd be 2023-ra az Anti-határidőnaplót, nézd meg a naplókat az antihataridonaplo.hu oldalunkon!


Oszd meg másokkal is a cikket!

Hírlevél

Szeretettel várunk hírlevelünkön! Iratkozz fel, hogy elsők között értesülhess kedvezményeinkről, ingyenes meditációinkról és újdonságainkról.

Kapcsolódó bejegyzések

Hozzászólások

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest