Örömteli hétkezdés az Anti-határidőnaplóban: 5 tipp, hogyan tervezd meg a slow hetedet

2022. december 05. | Anti-határidőnapló

A hétfő valóban szomorúvá, lehangolttá tesz bennünket, a péntek a munkahét legboldogabb napja, a kettő közé eső munkanapokat pedig gyakran „unalmasnak” tituláljuk. Érdekes, hogy a mesterségesen kialakított hétnapos ciklus hogyan alakítja a gondolkodásmódunkat. Miként jöhetünk ki ebből a mintázatból, és hogyan segít a 2023-as Anti-határidőnapló az örömteli hétkezdésben?

A lincolni, yorki és hertfordshire-i egyetem pszichológusai kísérletet készítettek annak tesztelésére, hogyan épül fel a hét napjairól alkotott mentális reprezentációnk, és milyen hatással van ez az időfelfogásunkra. Megkérdezték a résztvevőket, hogy mely szavakat kapcsolnák a legerősebben a különböző napokhoz. Azt találták, hogy a hétfőhöz és a péntekhez több mentális reprezentáció kötődik, mint hétközi társaikhoz, ami erősebb identitást ad nekik, mint amilyen a keddnek, szerdának és csütörtöknek van. Ezzel a hétközi napok kevesebb jelentéssel bírnak, így könnyebben összetéveszthetők egymással.

A hétfők főként olyan negatív szavakat váltottak ki, mint az „unalmas”, „mozgalmas” és „fáradt”, a pénteki naphoz pedig pozitív szavak társultak, például „buli”, „szabadság” és „elengedés”. A hétnapos ciklus születésünktől fogva mindannyiunknál ismétlődik. Ennek eredményeként a hét minden napja elnyeri a saját karakterét, bár a kedd, szerda, csütörtök gyakran összemosódik.

Ahhoz, hogy színesebben éljük meg ezeket a napokat, a hétkezdet pedig ne legyen annyira megterhelő és elsodró, érdemes megterveznünk a hetünket, és ebbe olyan szempontokat is behoznunk, amelyek a lassítást szolgálják.

1. Előre átgondolt kötelezettségek


Több okból is érdemes már pénteken nekikezdenünk a következő hét tervezéséhez. Átgondolva és leírva feladatainkat, könnyebben tudjuk majd hétvégén megengedni magunknak a pihenést. Ha nem átgondolt teendőlistával kezdjük a hetet, a hétfő reggelünk különösen stresszes lesz. Nemcsak a hetet kell lelkileg elindítanunk, de végig kell gondolnunk múlt heti, félbemaradt feladatainkat is. Hasonlóképp járhatunk el a lassítással, önismereti feladatainkkal is: már pénteken átnézhetjük a következő heti témát és checklistet, hogy mentálisan legyen időnk ráhangolódni, kiválasztani a felkínált opciók közül mit szeretnénk megvalósítani a következő héten.

2. Tervezett pihenés és szórakozás


A legújabb kutatások szerint a hosszabb, „bepótló jellegű” hétvégi alvás nem fordíthatja vissza a krónikus alváshiány hatásait, és a rendszertelen alvási ütemterv megnehezítheti az elalvást. A késői ébrenlét sem túl jó hétvégi szokás: hétfőn még fáradtabbnak érezhetjük magunkat. Ezért a legjobb, ha egész héten betartjuk a következetes alvási ütemtervet.

Könnyen átértékelhetjük a hétfőket, ha például estére tervezünk egy találkozót a barátainkkal, elmegyünk egy termelői piacra, stb. A tevékenységtől függetlenül, ha csak arra gondolunk, hogy a hét későbbi időszakában milyen jó dolgok várnak ránk, az élvezetes lesz számunkra, sőt kutatások szerint magára az örömteli tevékenységre gondolás lelkileg felér magának a tevékenységének a végzésével, ezért is fontos előre látni, milyen sok jóban lesz részünk a héten.

3. Reggeli rutinok


Rohanós hétköznapokon érdemes a reggelit is megterveznünk, a naplóba írnunk, különben könnyen elsiklunk felettük. A kielégítő és kiegyensúlyozott reggeli fogyasztása lehetővé teszi, hogy a megfelelő éhség- és teltségérzetünk legyen a nap folyamán. A reggelivel kapcsolatos legnagyobb tévhit, hogy azonnal felkelés után ennünk kell, pedig érdemes megvárnunk, amíg éhesek leszünk. A koffein is hatásosabb, ha várunk 1-2 órát ébredés után, amikor a reggel természetesen jelen levő stresszhormon szintje csökken. Agyunk szereti a rutint, és minél kevesebb munkát kell végeznie, annál boldogabb lesz. A rutinok nagyszerű módjai annak, hogy energiát takarítsunk meg a nap bonyolultabb szakaszaiban, és egy kis egyedüllétet is biztosíthatnak. Reggeli rutin lehet bármilyen egészséges tevékenység vagy szokás, amitől jobb hangulatba kerülünk – akár a naplózás is. Ha valami kellemeset építünk be a reggeli programba, valószínűleg egy kicsit kevesebb félelmet és egy kicsit több pozitivitást fogunk érezni, amikor megszólal a hétfői ébresztő.

4. Véletlenszerű kedvességek


Tegyél pozitív energiát a világba, és visszakapod – erősíti meg a kutatások; A Journal of Social Psychology 2018-as tanulmánya szerint a jóindulatú cselekedetek hét napon keresztül történő végrehajtása növeli a boldogságot és a jólétet. Az altruizmus és a proszociális viselkedés az agy jutalom-feldolgozó területeihez kapcsolódik. Keressünk lehetőségeket kedves cselekedet végrehajtására, legyen szó munkatársról, szomszédról vagy egy idegenről.

5. Ne legyen túltelített a szabadidőnk sem


Legtöbben azt várjuk el magunktól, hogy a hétvégén, szabad délutánokon sokkal többet teljesítsünk, mint amennyit ténylegesen végre tudunk hajtani. Ezért frusztráltan, ingerülten vagy kritikusan indulunk vissza a munkába. A vasárnap esték sokunk számára nehezek. Egyrészt felkavarják az iskolai időkből származó régi érzéseket, pszichénk felhozza a gyermekkori félelmeket. A befejezetlen házi feladatokkal és olyan tesztekkel kapcsolatban, amelyekre nem vagyunk felkészülve. Előfordulhat, hogy soha nem fogunk véghezvinni mindent, amit egy adott hétvégén, nyaraláson vagy a munkából való szünetben szeretnénk, de ez egyáltalán nem baj. Ha rendszeresen előfordul, hogy úgy érzed, kimaradtál sok programból, valószínűleg meg kell tanulnod átértékelni az elvárásaidat, priorizálni a szabadidős programokat is, és teret adni magadnak benne magadnak, a semmittevésednek is. A 2023-as Anti-határidőnapló a szabadidő eltöltésével is kiemelten foglalkozik, hogy az valóban feltöltő, pihentető legyen.

A 2023-as Anti-határidőnaplót és számos újdonságot megtalálsz az antihataridonaplo.hu oldalunkon!

Oszd meg másokkal is a cikket!

Hírlevél

Szeretettel várunk hírlevelünkön! Iratkozz fel, hogy elsők között értesülhess kedvezményeinkről, ingyenes meditációinkról és újdonságainkról.

Kapcsolódó bejegyzések

Hozzászólások

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest