Az Anti-határidőnapló mint barát: így támogatja életünket a naplózás

2022. október 29. | Anti-határidőnapló

„Kedves naplóm!”- A napló barátként, bizalmasként is szolgálhat. Láttunk példákat híres nem fikciós naplóbejegyzésekre, mint például Anne Frank naplója, de sok regény is naplóformában íródott, mint például a Bridget Jones naplója.  Az olyan kreatív határidőnaplók, mint az Anti-határidőnapló hasonló szerepet tölthet be az életünkben, mint egy klasszikus napló, hiszen személyes, és akárcsak egy barát, lehetővé teszi a párbeszédet, leginkább önmagunkkal.

Míg egy egyszerű határidőnaplóba sürgős teendőinket jegyezzük fel, az Antihatáridő-napló segíti a mélyebb önreflexiót, miközben titkaink biztonságban maradnak, akárcsak egy jó barátnál. A benne található gyakorlatok segítenek kiszelőztetni az érzéseinket és gondolatainkat, általa akár olyan dolgokat is megtudhatunk magunkról, amelyek eddig saját magunk elől is rejtve voltak. Abban is hasonlít egy jó barátra, hogy időt kell szentelnünk rá, leülnünk vele a sok elfoglaltság között. Sőt, ahogy egy barát, a napló is visszajelez, mennyit fejlődtünk, segít látni kik voltunk, és hova jutottunk el. Akárcsak egy jó beszélgetés, úgy a napló is segíti az önkifejezésünket.

Mindezeken túl még így tölthet be támogató szerepet az életünkben az Anti-határidőnapló.

Feltölt

Egy találkozás egy jó baráttal mindig olyan élményt nyújt, ami után mintha lebegnénk. Egy jó beszélgetés után egészen más szemszögből láthatunk rá az életünkre, barátunk szavai megmozdíthatnak bennünk valami, új irányt vehet miatta az életünk. Persze nem minden találkozás hoz ekkora változásokat, van, amikor csak jó együtt lenni. Az Anti-határidőnapló mindkettő fajta töltődésre lehetőset ad: emlékeztet arra, hogy ideje van kikapcsolódni, lazítani, de a benne lévő játékos gyakorlatok lehetőséget nyújtanak arra is, hogy átgondoljunk bizonyos témaköröket az életünkben. Ha rendszeressé tesszük a naplózást, hamarosan azt tapasztaljuk, ez egy olyan kis rituálé lehet az életünkben, ami kiszakít a mindennapokból. Ez már önmagában lehetővé teszi a szünetet, a töltődést. A 2023-as napló több teret ad az alkotásra és a meditációra is. Mivel mindkettő által kifejezésre kerülhetnek belső tartalmaink, így kezelik a stresszt, és a létrehozott alkotás örömöt is hoz.

Magadra irányítja a figyelmet

Egy őszinte jó barátnak vannak a legjobb kérdései, amelyek rávezethetnek minket rengeteg dologra önmagunkkal, az életünkkel kapcsolatban. Az Anti-határidőnaplóban rengeteg önrelfexiós kérdés segíti, hogy mélyebben magunkba nézzünk. Mit jelent számomra a lassítás? Hogyan állok most a munkahelyi stresszel? Abban a sebességben, amelyben élünk, nem jut idő ezek átgondolására. A kérdések megállítanak, segítenek lelassítani az időt, felülről ránézni az életünkre. A 2023-as napló művészetterápiás, alkotásközpontú feladatai megmozgatják a jobb agyféltekénket, és egészen más úton vezetnek megoldásokra, mint például az önrelfexiós kérdések, hiszen kevesebb lehetőséget adnak a gondolkodásra, túlagyalásra és az ezekből származó esetleges tévedésekre, torzításokra, elbagatellizálásra. Rajzolás, színezés, kollázs készítés közben rengeteg mindenre ráébredhetünk az adott téma kapcsán. Hangulatainkat szavak helyett színekkel fejezhetjük ki. Így – akárcsak egy barát esetében – néha semmit nem kell mondanunk ahhoz, hogy tudja, mi van bennünk.

Inspirál a kísérletezésre

A barátságban az a jó, hogy nemcsak gyerekkorban inspirál az újra, az örömre, a játékra. A barátokkal megy a legkönnyebben elengednünk magunkat, nevetnünk, játszanunk, kihoznunk a nehezebb helyzetekből is a legjobbat. Az Anti-határidőnapló is így működik, hiszen rengeteg alternatívát kínál egy-egy témakör feldolgozására. Arra biztat, hogy többféleképpen próbáljuk meg megközelíteni az adott, lassítással kapcsolatos feladatot. A heti checklistek pont ezt a kísérletező készséget erősítik meg bennünk, és arra inspirálnak, hogy a gyakorlatban is próbáljuk ki, hogyan kivitelezhető a hónap témája az életünkben, például miként valósítható meg az elégedettségérzet, a spontaneitás vagy hogyan gyakorolható a segítségkérés, a nemet mondás, stb.. A 2023-as naplóban művészetterápiás gyakorlatokat is találunk egy adott tematikához igazodva, adott témakör köré épülve. Az alkotás segít meghívni mindennapjainkba a bennünk lakó örök gyereket.

Segít az önelfogadásban

Ahelyett, hogy az anyánk/apánk szigorú tanárunk lenne, aki követel, megszab, kontrollál, határidőket szab, stb., az Anti-határidőnapló gyengéden és szeretettel bánik velünk, így jó hozzá újra és újra visszatérni. Egy építő baráti kapcsolatba sem fér bele a folytonos számonkérés, ítélkezés és elvárás. A naplót áthatja ez a fajta hozzáállás, ezért fokozatosan tükröt mutat arról, hogyan tudnánk úgy bánni magunkkal, mint a legkedvesebb barátunkkal.

Ez a megengedő szemlélet nemcsak a napló feladatait hatja át, de minden hónap végén szerepel egy konkrét mindfulness meditációs gyakorlat, amely segít elsajátítani ezt a hozzáállást, szemléletmódot. Emellett informális, mindennapokban is hasznosítható meditációs gyakorlatokra is adunk tippeket, amelyek könnyen beépíthetőek az életünkbe. Ilyen például az, hogy hogyan mélyítsük el a hálát, és tegyünk szert nagyobb elégedettségre, hogyan kezdjük a reggeleinket nagyobb örömmel és ellazultsággal, miként érdemes zárnunk az estét. Az Anti-határidőnapló játékos feladatival is hozzájárul ahhoz, hogy az év végéhez közeledve jobban ismerjük magunkat. Az önmegismerés önmegértéshez vezet, ez pedig hozzájárul önmagunk jobb elfogadásához.

A 2023-as Anti-határidőnaplót és számos újdonságot megtalálsz az antihataridonaplo.hu oldalunkon!

Oszd meg másokkal is a cikket!

Hírlevél

Szeretettel várunk hírlevelünkön! Iratkozz fel, hogy elsők között értesülhess kedvezményeinkről, ingyenes meditációinkról és újdonságainkról.

Kapcsolódó bejegyzések

Hozzászólások

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest