VIDEO: Mikor és hol meditáljak?

2022. június 21. | Meditáció, Mindfulness

Léteznek különböző teóriák azzal kapcsolatban, hogy mikor és hol jó meditálni. Az egyik ilyen, hogy reggel érdemes gyakorolnunk, mert akkor még friss az elme, és könnyebben tudunk figyelni. Ám nagyon sokan, különösen azok, akik családban élnek, nehezen találnak időt és helyet a reggeli meditációra, hiszen olyankor túl sok az elintéznivaló már egészen kora reggeltől kezdve. 

Van, aki este meditál, akkor, amikor már minden el van végezve, viszonylagos nyugalomban vagyunk. Ilyenkor azzal a kihívással találkozhatunk, hogy fáradt az elme, könnyen belealszunk a meditációba, nehezen összpontosítunk. És vannak olyan életszakaszok is is, amikor kreatívnak kell lenniük, ezért az autóban félrehúzódva találunk időt a meditálásra, vagy elvonulunk a mosdóba.

A meditálással kapcsolatban az egyik legfontosabb, hogy rendszeresen történjen, ehhez pedig az életmódunkat is figyelembe kell venni.

Azonban ahogyan egyre többet gyakorolunk, kialakulnak preferenciák és elkerülések is a meditációval kapcsolatban: lesznek helyzetek, időtartamok, témák, amiket szeretünk és olyanok is, amelyeket elutasítunk. Ez úgy mutatkozhat például meg, hogy csak akkor meditálunk, ha összecsapnak a fejünk felett a hullámok vagy ha minden adott egy jó meditációhoz: kipihentek vagyunk, hétvége van, csend van. Ez pedig tudattalanul afelé visz minket, hogy a meditációt mint kivonulást éljük meg az életünkből, egy kis burok, ahol minden jó. A meditáció célja ezzel szemben a becsatlakozás az életbe, tehát a hullámok megengedése és megélése nagyobb jelenlétben és tudatosságban. 


A videóban a következőkről beszélünk még:

  • A formális meditáció mint mentális konditerem
  • Mi az informális gyakorlás és miért fontos?
  • Mitől lehet meditáció bármi? A mindfulness meditáció 3 összetevője

Hallgasd meg a beszélgetést:



Nézd meg slowtime.hu oldalunkon a többi Meditációs kérdések és akadályok videónkat is

Oszd meg másokkal is a cikket!

Hírlevél

Szeretettel várunk hírlevelünkön! Iratkozz fel, hogy elsők között értesülhess kedvezményeinkről, ingyenes meditációinkról és újdonságainkról.

Kapcsolódó bejegyzések

Hozzászólások

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest