Tudatos étkezés és mindfulness

2022. június 02. | Mindfulness, Testtudatosság

„Minden étkezésben ott lakozhat a lélek, egy különös varázs; elég hozzá egy csöppnyi odafigyelés, képzelet és figyelmes gondoskodás.” – Thomas Moore

Emlékszel, mit ettél utoljára, milyen íze, álaga, illata volt az ételnek, milyen élményeket, érzéseket idézett fel benned az étkezés? Ahogy sok minden máson is rohanó világunkban, az étkezésen is csak úgy átesünk, meg sem érintve, ízlelve, rágva igazán az ételeket.

A tudatos étkezés a mindfulness tágabb filozófiájából ered. A tudatos étkezés, vagy mindful eating során minden érzékszervünket használva tapasztaljuk meg az étkezést. Ez növeli az étel iránti hálát, javíthatja az általános étkezési élményt. Étkezés közben ilyenkor a testi érzeteinkre, valamint az étellel kapcsolatos gondolatainkra és érzéseinkre összpontosítunk, fokozott tudatossággal és ítélkezés nélkül. Figyelmet fordítunk a választott élelmiszerekre, a belső és külső fizikai jelzésekre, valamint az ezekre adott válaszokra is. De a tudatos étkezés figyelembe veszi az étkezés szélesebb spektrumát. Például, hogy honnan származik az étel, hogyan készült, és ki készítette; észreveszi, az ételválasztás hogyan befolyásolja helyi és globális környezetünket. Ahogy azt is, hogy az étel hogyan néz ki, ízlik-e, milyen az illata, mit érzünk a testünkben étkezés közben. Megismeri, hogy a test hogyan érzi magát étkezés után, és háláját fejezi ki az étkezésért.

A tudatos megközelítésének célja, hogy jelen legyünk az étkezés élményében.


Míg a diéták általában az étkezési szabályokra összpontosítanak (pl. mit szabad enni, mennyit és mit nem), az ezáltal okozott stressz, a külső nyomás miatt az eredményt nehéz lehet fenntartani. Ezzel szemben a tudatos étkezés folyamatorientált, nem pedig eredményvezérelt viselkedés, pillanatnyi tapasztalatunkon alapul. Ilyenkor nem foglalkozunk a bevitt ételmennyiség korlátozásával. Az étkezés élményét értékeljük, eközben mi döntjük el, hogy mit és mennyit fogyasztunk külső elvárás nélkül.

Bár nem ez a cél, sokan tapasztalják mégis, hogy a tudatos megközelítésben kevesebbet esznek, és olyan ételeket választanak, amelyek egészségesek. Egyre több egészségügyi szakember is kezdi azt hinni, hogy a mindful eating megváltoztathatja étkezési szokásainkat, ezáltal összefüggésbe hozható a fogyással is. A pontos összefüggés vizsgálatához jövőbeni vizsgálatokra van szükség. Annyi viszont tapasztalatok alapján elmondható, hogy ahogy egyre tudatosabbakká válunk étkezési szokásainkra, mintáinkra, lépéseket tehetünk olyan viselkedésbeli változások felé, amelyek saját magunk és környezetünk javát szolgálják.


A mindful étkezés alapját képező attitűdök

A tudatos étkezéshez, a mindful eatinghez különböző attitűdök kapcsolhatók. Az első dolog, amivel találkozhatunk egy ilyen gyakorlat közben, az étellel kapcsolatos ítélkezések, hiedelmek, korábbi tapasztalatok, ilyenkor ítéleteink tudatosítása az éberség egyik kritikus eleme. Nyilvánvaló az is, hogy türelmesnek kell lennünk ahhoz, hogy tudatosan étkezzünk. Étkezési szokásainkhoz képest itt akár drámaian is lelassíthatjuk a folyamatot, és hagyjuk, hogy az élmény kibontakozzon, nem pedig átszáguldunk rajta.


Fontos attitűd gyermeki kíváncsisággal megközelíteni az élményt, mert ez lehetővé teszi a nyitottságot arra, ami épp megjelenik. Ha észrevesszük és értékeljük, amit érzünk, illetve hogy milyen válaszokat adunk különböző ételekre, elfogadóbbá válunk önmagunkkal szemben, és ezáltal jobban bízunk. A „diétás gondolkodással” szemben, amely eredményeket vár, a mindful eating törekvés- és erőfeszítés nélküli. A lényeg a jelen pillanatban megélt élményen van. Evés közben elfogadunk olyan pozitív dolgokat, mint például egyetlen morzsa csodálatos íze, vagy olyan kihívást jelentő tapasztalatokat, mint például saját ítéleteink az adott étel iránti ellenérzéseinkről. A mindful étkezés magában foglalja a múltbeli elvárások elengedését, ezáltal új tapasztalatokat szerezhetünk itt és most, a múlt élményeire alapozott ítéletek nélkül.


Ajánlott meditáció a slowtime.hu oldalunkról: Evés meditáció

Oszd meg másokkal is a cikket!

Hírlevél

Szeretettel várunk hírlevelünkön! Iratkozz fel, hogy elsők között értesülhess kedvezményeinkről, ingyenes meditációinkról és újdonságainkról.

Kapcsolódó bejegyzések

Hozzászólások

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest