Gyógyulás meditációval

2022. január 19. | Mindfulness, Stressz

Légy türelmes magaddal! A gyógyulás nem rövidtávfutás, hanem maraton; nem egy hatalmas ugrás, hanem kis lépések sorozata.” – Bob Gass

A megbetegedések jelentős hányada esik a téli időszakra, hiszen ilyenkor a hideg, a sötétség és a szezonális betegségek miatt sokkal fogékonyabbak vagyunk mindenféle nyavalyára. Bár rengeteget hallani arról, hogyan előzzük vagy gyógyítsuk meg ezeket a betegségeket, arról kevesebbet tudunk, milyen lehetőségeket tartogathatnak számunkra az önismeret, az öngondoskodás, a stresszkezelés és a gyógyulás szempontjából.

Mai világunkban, ahol mindig reakció-késznek kell lennünk, mindenre azonnali megoldást kell találnunk, nincs könnyű dolgunk, amikor azt halljuk az orvostól, „csupán pihenésre van most szükségünk”. A fájdalom ellenállást és szorongást szül bennünk, rögtön fájdalomcsillapítóhoz vagy extra adag multivitaminhoz nyúlunk, hiszen megszoktuk, hogy a betegség keltette fizikai kényelmetlenséget vagy belső lelki feszültségünket cselekvésekkel kell csökkentenünk, kézben tartanunk, kontrollálnunk. De mennyire bízunk a testünkben? 

Prof. P.O. Sullivan neurológus, a pszichoszomatikus betegségek kutatója szerint a gyógyulásához az egyik legfontosabb a gyógyulásba vetett bizalom. Testünk mindent megtesz, hogy gyógyuljon, és ennek sokszor épp a levertség, a magányra való vágy, az étvágytalanság a jele. Sok esetben annyit tehetünk, hogy félreállunk, hogy a test végezni tudja a dolgát. A test öngyógyító folyamatai azonban nem tudnak beindulni, ha krónikus stresszválaszban vagyunk. A kortizol ugyanis elnyomja az immunrendszerünket, leállítja a gyógyító mechanizmusokat a szervezetben, hiszen miért is fordítaná kapacitásait betegségmegelőzésre vagy gyógyításra, ha folyamatos készenlétben, túlélő üzemmódban van. Idegrendszerünk nyugalmi állapotba helyezése rendkívül fontos ahhoz, hogy magához térjen a védekezőképességünk. Élettanilag ellazult állapotban a test ugyanis végre nem arra figyel, hogy elhárítson egy veszélyt, ezért bekapcsolhatnak öngyógyító folyamataink is.


Gyakorlat: egész-ség megérzése

Gyakori azonban, hogy a fájdalommal, tünetekkel automatikusan bekapcsol a stresszreakció, könnyen eluralnak minket a negatív gondolatok, az aggodalom. Érdemes ilyenkor tudatosan lelassítanunk elménk gondolatfolyamát, figyelmünket testünk belső terében tartva ránéznünk a gondolati, érzelmi, testi szinten felbukkanó jelenségekre. Ez a belső megpihenés már önmagával gyógyító erővel bírhat, és megakadályozhatja, hogy újabb és újabb fájdalmat, szenvedést és félelmet okozó gondolati körökbe ragadjunk bele. Rengeteget segíthet a megnyugvásban, ha keresünk a testünkben olyan pontokat, területeket, ahol azt tapasztaljuk, minden rendben van. Ehhez pásztázzuk át belső tájainkat, észrevéve érzeteinket, illetve felfedezve azt a területet, ahol most a legtöbb erőt, jelenlétet, nyugalmat tapasztaljuk. Itt kényelmesen és könnyen elidőzhetünk a figyelmünkkel, erőforrásunkká válhat, amiből táplálkozhatunk. Innen töltekezve aztán odafordulhatunk testünk azon részei felé, ahol fizikai kényelmetlenséget, ellenállást tapasztalunk. Ha töltekezünk a gyógyító testérzeteinkben, majd vissza-visszatérünk a nehezebb érzeteinkhez, akkor nem terheljük túl az idegrendszerünket, és segíthetjük a kényelmetlenségeink oldódását, változását is.



Ajánlott meditáció a slowtime.hu oldalunkról: Gyógyulás: szorongás elengedése


Gyógyulás meditációval

Oszd meg a cikket másokkal is!

Hírlevél

Szeretettel várunk hírlevelünkön! Iratkozz fel, hogy elsők között értesülhess kedvezményeinkről, ingyenes meditációinkról és újdonságainkról.

Kapcsolódó bejegyzések

Hozzászólások

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest