Hogyan mondj nemet tisztán és együttérző módon?

2023. november 26. | Együttérzés, Együttérzés és érzelmek, Meditáció, Mindfulness

6 mindfulness tipp, ami megtanít arra, hogy fontos légy önmagadnak, és fontos maradjon a másik is.

Ülök a sötétben a gép előtt és próbálom befejezni a mai körül-belül századik feladatot, miközben percenként ráfrissítek az e-mailjeimre, hátha keresett valaki és várja a válaszomat. Éhes vagyok, de nemhogy nincs elkészítve a vacsora, még az alapanyagokat sem volt időm a héten megvenni. Az ma esti ünnepekre hangolódós programot lemondtam a barátnőimmel, és valószínűleg ez lesz a holnap délutáni edzésnek is a sorsa. És a karácsonyi őrület még el sem kezdődött igazán! – ismerős?

Amikor magunkat háttérbe szorítva mondunk igent akár a saját stresszt okozó szokásainkra, akár mások kérésére, haragot, önkritikus gondolatokat, bűntudatot, rágódást és lefáradást tapasztalhatunk… nem mellesleg pedig a nemet mondás megtanulásával van dolgunk.

Az akaratunk ellenére is megtett igent mondással és beleegyezéssel legtöbbször az a gond, hogy összetévesztjük a másokkal szembeni kedvességgel és jófejséggel.

Amíg csak az önzetlenséget látjuk meg önfeladásainkban, addig valójában szem elől tévesztjük a felszín alatt rejtőző okokat a nemet mondásra való képtelenségünkre.

Olyankor is igent mondani, amikor legszívesebben nemet mondanánk, vagy amikor tudjuk, hogy úgysem fogunk eleget tenni a felkérésnek, valójában önző. Nem önzetlen, hanem önző.



Ezek a félelmek ősi beidegződésünkből és gyermekkori (tekintéllyel és felhatalmazással kapcsolatos) élményekből táplálkoznak. Egyrészt van egy univerzális, mindenkit érintő részük, és van egy személyesebb is. Bármelyikről is legyen szó, mindkettő a múltban alakult ki, így a jelenben megjelenő félelmeinknek kevés racionális köze van pillanatnyi szerethetőségünkhöz és elfogadhatóságunkhoz.



Ha szeretnél magadra és a másikra is tekintettel lenni és tisztán, de együttérző módon nemet mondani, próbáld ki a következőket:


1. Hangolódj rá önmagadra és légy tisztában az alapértékeiddel

A testi érzetek, gondolatok és érzelmek mind megmutatják azt, hogyan vagyunk. Meditációval (például testpásztázással) erősíthető a tudatosságunk rájuk, míg a testünk mindig, minden helyzetben segít abban, hogy tudjuk, mire van szükségünk. A testi kapcsolat erősítése mellett támogasd magadat azzal is, hogy leírod, milyen alapértékek fontosak számodra az életben. Ezek mind az alapszükségletekkel vannak kapcsolatban és a szeretetről, a tiszteletről, igazságosságról, becsületről, kapcsolódásról szólnak. Az alapértékek iránytűként szolgálhatnak akkor is, amikor nemet kell mondanunk.


2. Kezdd saját magaddal

A határok meghúzása, a stressz csökkentése, a nemet mondás ugyanolyan fontos gyakorlat saját szokásainkkal kapcsolatban, mint mások felé és mindig fejlesztheted, tudva azt, hogy ezzel a másokkal való kapcsolatodat is erősíted. Amikor legközelebb például nehéz gondolatok jelennek meg és rágódásban találod magadat vagy éppen káros szokásaidat veszed elő, gyakorold a nemet mondást. Emeld fel a STOP táblát. Irányítsd át a figyelmedet egy nyugodt érzetre (pl. talpak a földön) és lélegezz. Emlékeztesd magadat arra, hogy ez is az önszeretet gyakorlása.


3. Vedd körül magadat szeretettel

Ez egy proaktív tipp, amihez bármikor nyúlhatsz. Erősíti a biztonság érzetét és segít a kapcsolataidban. Meditációban idézd fel, milyen az, amikor el vagy fogadva, szeretve vagy, bármennyire is tökéletlennek érzed magadat. SlowTime oldalunkról ajánljuk a biztonságos hely meditációnkat ehhez.


4. Tudatosítsd a helyzet feszültségét, hidd el, rendben van

A nemet mondás mindenképpen feszültséggel jár. Mind a kettőtök átélhet ilyenkor stresszt, ugyanakkor csak a sajátoddal tudsz valamit kezdeni – és ezzel hatni a másikra is. A nehézségek sokszor nem manifesztálódnak pontosan és megfogalmazhatóan, azonban azt mindig be tudod magadnak és a másiknak is vallani, hogy most éppen feszültséget élsz át. „Ez most nehéz nekem.” Hidd el, rendben van, hogy így érzel, hiszen éppen feljöhet a félelem attól, hogy elhagynak, leszidnak, kritizálnak, bántanak. Mitől félsz ilyenkor a legjobban, mi fog történni? Mire emlékeztet ez? Tudatosítsd, hogy nem feltétlenül válik valósággá az, amitől tartasz és próbálj szeretetteljes lenni magaddal.


5. Kezdd a pozitívval!

Ha van rá lehetőséged és a kérés nem úgy jön, mint derült égből a villámcsapás, mielőtt nemet mondasz, idézd fel a pozitív dolgokat a másikkal kapcsolatosan, és azt, miért értékes a kapcsolatotok. Ezt fejezd is ki neki.


6. A „Nem.” egy teljes mondat – ne magyarázd túl!

Amikor meghúzod a határaidat és nemet mondasz, fontos, hogy ne próbáld lekicsinyíteni, elrejteni bocsánatkérések és megokolások mögé. Van, hogy többször el kell ismételned, de ettől még tartsd magadat az egyszerű és tiszta megfogalmazáshoz.

A karácsonyi időszak mindenkinek extra terhet jelent minden szinten. A határok meghúzása nem csak emberekkel kapcsolatban, hanem programok, vásárlások, akciók, étkezések alkalmával is jól jöhet. Melyikkel kezdenéd?


A témában ajánljuk decemberi programjainkat:


Szerető belső hang online workshop



Együtt másokkal gyakorlónap


Oszd meg a cikket másokkal is!

Hírlevél

Szeretettel várunk hírlevelünkön! Iratkozz fel, hogy elsők között értesülhess kedvezményeinkről, ingyenes meditációinkról és újdonságainkról.

Kapcsolódó bejegyzések

Hozzászólások

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest