4 pihentető nyári mindfulness gyakorlat

2023. július 24. | Meditáció, Mindfulness

A nyári időszak, bár többségünk számára a pihenés ideje -adottságai miatt- nem feltétlenül a befelé figyelésről szól. Ilyenkor a természet is kiáradó, a nap magasan jár, a fák gyümölcsöket hoznak, a virágok színesen pompáznak, a veteményes kertünk tele van zöldségekkel, utazunk, fesztiválozunk. Nyáron annyi szépségben és pozitív élményben van részünk, hogy az aktív tevékenységekben is érdemes tudatosan jelen lenni – és ebbe ugyanúgy beletartozik a természet megfigyelése egy nyaralós pillanatban, mint ahogy a baráti-családi összejöveteleken vagy a vízparton a tudatos jelenlét.


1. Víz meditáció


Vízben lenni, venni egy zuhanyt nap végén, úszni vagy szörfözni – bármit is csinálsz, érezni fogod a víz ellazító hatását, még akkor is, ha ez csak egy pohárnyi mennyiség, amit megiszol. A víz beindítja a paraszimpatikus idegrendszert, így megnyugtat. Legközelebb, ha vízi élményben van részed, próbálj tudatosan figyelni erre a hatásra és hagyd, hogy távozzon belőled a feszültség.

Mivel a víz mind az öt érzékszervünkre hat, ezért intenzíven jelenbehozó dolog. Nyaraláson vegyél egy mindful fürdőt a vízben és kapcsolódj az élményekhez:


1. A parton még csukott szemmel csak hallgasd a víz hullámzását.

2. Ahogy mész a víz felé, add át magadat a látványnak, a színeknek és a fényeknek, a víz mozgásának.

3. Azelőtt, hogy belemennél a vízbe, szagolj bele a levegőbe és tudatosítsd, milyen szaga van a víznek.

4. Ahogy egyre jobban megérkezel a vízbe, érezd meg, ahogy hozzáér a bőrödhöz.

5. Lebukva a víz alá, az ajkadon érezheted az ízét, ami tengerben intenzíven sós lesz.

6. Lebegj a vízben és hagyd, hogy hassanak rád az érzékszervi élmények.


2. Nyaralás meditáció


A nyaralás paradoxona, hogy végre megérkezünk a vágyott szabadságba, álmaink helyére, és minden tökéletes: nem kell korán kelni, nincsenek munkahelyi megbeszélések, lehet csak úgy lenni – mégsem vagyunk ott fejben. Amennyire pihentető és jelenbe hozó tud lenni egy nyaralás, gondolatban ott is bárhova elutazhatunk – és sokszor az húz el az itt-és-mostból, hogy mit felejtettünk el megcsinálni indulás előtt vagy mi vár ránk visszatérve. Egy hét napos nyaralásból így gyakran csak pár nap felhőtlen kikapcsolódásban van részünk – és mindez az elmén múlik.


Mit tehetsz azért, hogy a nyaralás a pihentető legyen?

1. Foglalkozz stresszcsökkentéssel év közben is. Ha totális feszültségben vagy egész évben, a szabadságon is nehezebb lesz kikapcsolni. Ez ugyanúgy igaz a testi, mint a lelki feszültségoldásra.

2. Ha megjelennek stresszes gondolatok, fogadd el őket, és akár hagyj nekik időt és teret, hogy jöjjenek-menjenek. Ezt egy reggeli meditációban nagyon jól lehet gyakorolni. Ha már elég időt hagytál a gondolatoknak, kb. 5-10 perc elteltével kezdj el mindinkább a légzésre figyelni. Végül próbálj minél több időt tölteni légzésfigyeléssel. Lazítsd közben a testet, ha úgy érzed, megemelkedne a vállad, összeszorulna az állkapcsod vagy befeszülne a hasfalad.

3. A meditációt zárd le hálagyakorlással. Vedd számba, miért adhatsz hálát ebben a pillanatban. Érezd meg, mit okoz ez a testben és az elmében.

4. Oszd meg a háládat a veled együtt nyaralókkal és akár közösen vegyétek számba, miért lehettek hálásak.

+1 Gyakorolj mindful evést. Mivel új helyen vagy és nem megszokott ételeket kóstolsz, könnyebb lesz kíváncsian jelen lenned, ez pedig a mindfulness gyakorlás alapja és kikapcsoló, feltöltő hatással bír.


Ahogy máskor is, nyaraláson is a figyelem jelenbe hozása fogja megadni a megérkezés és a pihenés élményét – csak itt még az olyannyira vágyott pozitív élmények sokaságáról sem maradunk le.


3. Szél meditáció


Kutatások alapján az érintés emeli a boldogsággal, optimizmussal és elégedettséggel azonosított szerotonin szintet, javítja az immunrendszer működését és beindítja a paraszimpatikus, azaz nyugtató idegrendszeri választ. Míg érzékelésünk jó részét szándékosan le tudjuk zárni (pl.: füldugóval, szemünk becsukásával), addig az érintést nem tudjuk nem érezni és kikapcsolni.

A nyári melegben gyakorolj a szél érintésével! A szél alapból hűsítő, pihentető hatással van ránk, amire ráerősíthetsz azzal, hogy tudatosan éled át a levegő érintését a bőrön. Legközelebb, ha kint vagy a természetben és megérzed, hogy fúj a szél, állj meg egy pillanatra. Lélegezz és hagyd, hogy a levegő bejárja a testedet, feltöltsön és ellazítson. Legyen figyelmed a szél érintésének érzetére a bőrön. Hol érzed a legintenzívebben? Milyen érzés? Ahogy egyre jobban átadod magadat az élménynek, olyan lehet, mintha nem lenne kint és bent, a levegő csak áramlik mindenhol, te pedig átélheted az egység élményét.


4. Baráti meditáció


Nyáron általában több időnk, energiánk van másokkal együtt lenni, legyen szó egy közös esti grillezésről, koncertről vagy nyaralásról. És ha már sok időt töltünk mások társaságában, jelen lehetünk tudatosan is. Pozitív hatással lehet kapcsolataidra az együttérző öröm gyakorlása. Ilyenkor tudatosan regisztráld, ha a barátod, szeretted megoszt egy vele történt jó élményt, sikert. Fordulj felé a tekinteteddel és testeddel és érzékeld a testbeszédét, a mosolyát, a szeme nevetését. Tudatosítsd, milyen hatással van ez rád. Mivel az érzelmek fertőzőek, ezért a másik pozitív hangulata rád is át fog ragadni. Ahogy hallgatod őt, magadban kívánj neki együttérző örömteli kívánságokat:


– Legyen részed minél több örömteli pillanatban!

– Élj át sikereket!

– Legyél képes átadni magadat az örömnek és elégedettségnek!

– Legyél boldog!


Az együttérző öröm mindkettőtökre, illetve a kapcsolatotokra is jótékony hatással bír: gyakorlásával nemcsak a saját és a másik boldogságodért tehetsz, hanem megerősítheted a kapcsolatodat azokkal, akiket szeretsz.


5 napos ingyenes meditációs kihívás (augusztus 1-6.) a slowtime.hu oldalon


Oszd meg másokkal is a cikket!

Hírlevél

Szeretettel várunk hírlevelünkön! Iratkozz fel, hogy elsők között értesülhess kedvezményeinkről, ingyenes meditációinkról és újdonságainkról.

Kapcsolódó bejegyzések

Hozzászólások

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest