Relaxáció: Tanuld meg ellazítani a tested!

2021. november 16. | Mindfulness, Relaxáció, Stressz

„A testünk tartalmazza az összes érzésünket, az összes testérzetünket; mindez a testünkben van.” – Peter Levine

A test nem hazudik, tartja a mondás. Még ha intelligenciánknak, tanult viselkedésmintáinknak köszönhetően nagyszerű módon el is tudjuk rejteni – akár még magunk elől is – a valós érzéseinket és érzeteinket, testi jelzéseink akkor is őszintén árulkodni fognak arról, mi van bennünk valójában. Az ezekre való tudatos fókusz erősítésével egyfajta kommunikáció indulhat el testünk és elménk között, „szövetségbe” léphetünk testünkkel, meghallgathatjuk történetét, és válaszolhatunk igényeire, például feszültségeit is jobban kezelhetjük anélkül, hogy felesleges teherként vagy fájdalomként élnénk meg ezeket.

A test mindent elraktároz, mindenre emlékezik. A születés előtti és szülés körüli időszakkal foglalkozó perinatális pszichológia szerint bár tudatos emlékeink nem lehetnek erről az időszakról, hiszen újszülöttként, kisbabaként még nem tudunk fogalmakban gondolkodni, testemlékezetünk őrzi korai tapasztalatainkat, és testi benyomásként raktározza el őket. Bár tudatosan nem tudjuk már felidézni sokszor kisgyermekkori, sőt későbbi élményeinket sem, sejtszinten ezek megőrződnek.

De nemcsak születésünkkor, illetve kisbaba korunkban szerzünk tapasztalatokat a világról testünkben keletkező élményeken és érzéseken keresztül, de egész életünk során is, legfeljebb nem vagyunk rá tudatosak. Ezek az emlékek gyakran maguktól is aktiválódhatnak a jelenben például, ha megérzünk egy illatot, vagy egy jelenbeli szituáció olyan ingert ad, amely tudattalanul egy múltbeli eseményre emlékeztet. Ha kellemetlen élményről van szó, a test hirtelen befeszülhet, félelem reakcióit mutathatja még akkor is, ha a jelenbeli helyzetnek nincs köze a régmúlt tapasztalatához. Testünkben, izmainkban, szöveteinkben tehát rengeteg régi és újonnan „felszedett”, begyűjtött érzelmi feszültséget raktározunk el, amelyek hatással vannak a vázizom rendszerünkre és elégtelen működéshez vezetnek – nem véletlen például, ha egy stresszes hét után hétvégén fájó nyakkal ébredünk, vagy görnyedt lesz a testtartásunk. A relaxáció tudatosan tanítható a testünknek, alább két gyakorlatot is ajánlunk erre.



Ellazító relaxáció: fedezd fel a testben a biztonságot!

A test feszültségeinek tudatosításában és elengedésében minden olyan módszer segíthet, amely abban támogat, hogy felfedezzük a testünkben lévő biztonságot, így a feszültségek gyengéd módon kioldódhatnak a testből, és velük együtt a testbe ragadt, feldolgozatlan, befejezetlen tapasztalatok, érzelmek is. Amint ezek az érzetek végre átérződnek, szépen lassan a múlt részévé válnak. A jóga vagy valamilyen tánc szintén segít megismerni a testünket, hozzáférhetővé tenni a testélményeket. Fontos, hogy a testünkbe fókuszálás során a feszültségeink, fájdalmaink számbavételén túl a testünket átható, mindig hozzáférhető nyugalomra is ráhangolódjunk.

Ennek a fajta testi jelenlétnek a gyakorlása, a testben mindig ott lévő békére való fókusz akkor is támogathat minket, ha túl nehéz az a testi élmény, amivel találkozunk, de bármikor meg is pihenhetünk ezekben a nyugalmas belső tereinkben is, amikor szükségünk van rá. Ha túl sok a feszültség, és nem találjuk a nyugalmat belül, akkor kihelyezhetjük a fókuszunkat egy külvilágban lévő nyugalmas pontra, tárgyra, természeti jelenségre, kisállatra is, de akár testünk finom érintésével, kezünk mellkasra helyezésével is hozzásegíthetjük testünket a megnyugváshoz.



Ajánlott relaxáció a slowtime.hu oldalunkról: Progresszív izomrelaxáció ››


11 perces vezetett relaxáció

Oszd meg a cikket másokkal is!

Hírlevél

Szeretettel várunk hírlevelünkön! Iratkozz fel, hogy elsők között értesülhess kedvezményeinkről, ingyenes meditációinkról és újdonságainkról.

Kapcsolódó bejegyzések

Hozzászólások

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest