Külső és belső erőforrásaink – Feltöltő tippek a természet és a képzelet erejével

2023. április 01. | Meditáció

A tél után sokan lemerülünk, ezért fontos, hogy megtaláljuk, miből tudunk utántöltődni. Külső erőforrás lehet ilyenkor az ébredező természet, miközben képzeletünk, melynek segítségével bárhová elutazhatunk, belső töltekezést nyújthat.

Tavasszal egyre jobban arra nyílunk, hogy szabadidőnket a természetben töltsük. Ha töltekezésről van szó, fordulhatunk kívülre; ilyen forrás lehet egy jó élmény vagy maga a természet, különösen akkor, ha közben befelé is tekintünk az érzékszerveink bekapcsolásával. A feltöltődés, „erőforrásolás” azonban nem egy külső környezethez kötött: a belső képek tudatos felidézésével bármikor részesülhetünk abban a minőségben, amit meg szeretnénk hívni a jelenünkbe.


Az eső illata, a föld tapintása – töltekezés kívülről


A tavaszi természetben járva örömmel tölt el, az éledező természet, a rügyek, a leveleken átszűrődő fény látványa, és nemcsak azért, mert szép, hanem azért is, mert az újjászületést, elevenséget, frissességet szimbolizálhatja számunkra. Nemcsak a látványra koncentrálhatunk, hanem szaglásunkra is a természetben járva. Az esőillatként leírt petrichor például az az aroma, amely akkor keletkezik, amikor eső esik a korábban száraz földre, és állítólag ez az egyik legkellemesebb illat, amelyet az ember élvez. Amikor legközelebb egy jó kis tavaszi zápor után sétálunk a természetben, szánjunk egy percet a fák, a levelek és a föld illatára. A fák és a növények is termelnek jótékony természetes vegyszereket, úgynevezett fitoncideket, amelyek pozitív hatással vannak immunrendszerünkre és hangulatunkra. Kifejezetten megnyugtató a lágyan csobogó, hullámzó, folydogáló vízhang is.

A víz nyugtató hangjainak hosszabb ideig tartó hallgatása lehetővé teszi az elme áthangolódását a stresszből a nyugalomba. A tudósok a hullámok hangját egy nyugtató hanghoz hasonlítják, amely azt mondja nekünk, hogy „ne aggódjunk”.A „természetterápiák” egyik módszere, hogy egyszerűen ráhangolódunk a körülöttünk lévő természet érzeteire akár a tapintás útján. Ez lehet a nap melege a bőrön, a föld keménysége a lábunk alatt, vagy a szél simogatása a bőrön.

Ha legközelebb a természetben járunk – vagy akár az erkélyen, kertben – megállhatunk egy pillanatra, és figyeljük meg a szél érzetét az arcunkon vagy a kezünkön. Hideg vagy meleg érzés? Gyengéd vagy erőteljes? Melyik irányból jön? Ezek a finom jelzések csodálatos módjai annak, hogy jelen legyünk, és azonnal kapcsolatba kerüljünk környezetünkkel, amely erőforrás lehet. Magát a levegőt és a szelet nem látjuk. De azt igen, hogyan mozgatja a körülöttünk lévő világot, a növényeket, leveleket, felhőket. A heves szelek erőteljes mozgásától a legkisebb szellőig, a körülöttünk lévő mozgások nagy része a szél és a levegő energiája. Ezeknek a mozgásoknak a megfigyelésével nyugalmat adunk testünknek és elménknek is.


A képzelet mozgósítása – töltekezés belülről


Van egy hely, ahová sokan szívesen ellátogattunk gyerekkorunkban, hiszen ez a tér menedékhelyet nyújtott, és elzárta a félelmetes, sokszor összetört világ valóságát. Számtalan kutatás világít rá a képzelet értékére a gyermekkori fejlődésben, de előnyeinek nem kell megszűnniük az életkor előrehaladtával. Szerencsére képesek vagyunk kihasználni képzeletünk erejét, és nem csak sárkányok megölésére, kalózok elleni harcra vagy a világ megmentésére használhatjuk elménk ezen aspektusát, hanem a szorongás és a stressz csökkentésére, a problémák megoldására, valamint arra, hogy bizonyos sajátosságokat vagy tulajdonságokat bátorítsunk magunkban, hogy megfeleljünk az élet kihívásainak. A képek vagy szimbólumok a tudattalanunkra hatva olyan erőket mozgósíthatnak bennünk, amelyek létezéséről korábban talán nem is tudtunk.


„Képzelőerővel rendelkezni annyit jelent, mint a világot a maga teljességében látni. Mert a Képek hatalma és küldetése épp abban áll, hogy megmutassa mindazt, ami a fogalmi gondolkodásnak ellenáll” – mondta Mircea Eliade vallástörténész.


A képzeletünk hasznosításának egyik módja az irányított képalkotás, vagy olyan képek és érzések létrehozása az elménkben, amelyek nyugodt reakciókat váltanak ki. Az elme-test kapcsolat hihetetlen: már számos tanulmány bizonyítja az irányított képalkotási technikák hatékonyságát az egészséggel és a mentális egészséggel kapcsolatos állapotok javításában.


A „biztonságos hely” vizualizációs technikát gyakran használják a meditációban és más éberségi gyakorlatokban.

Ha szorongóak és lemerültek vagyunk, de képzeletünkben egy valós vagy elképzelt biztonságos helyre utazunk, amely a nyugalom érzéseit árasztja magából, azonnali hozzáférést biztosítunk a pozitív érzelmekhez. Míg sok biztonságos hely segít csökkenteni a szorongást és a stresszt. Egy 2018-as tanulmány rávilágított a természet alapú irányított képek szerepére a stresszválasz csökkentésében. A vizsgálat résztvevői természet-alapú irányított képalkotásokon és hagyományos, nem természet alapú foglalkozásokon vettek részt. Szorongásszintjüket minden ülés után folyamatosan mérték. Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők természeti jeleneteknek és környezetnek való kitettsége valójában nagyobb arányban csökkentette a stresszt és az ellazulást, sokkal inkább, mint a résztvevők „városi alapú” jeleneteinek vizualizálása.

A hatás még erőteljesebb, ha minden érzékszervünkkel körbejárjuk ezt a biztonságos helyet. Ezzel a képzelet terében szagolunk, hallunk, tapintunk, ízlelünk is. Minél több érzékszervet használunk a képalakításban, annál elevenebb lesz a képzelet tere. Így a képekhez kapcsolódó kellemes érzet a testben, hiszen egy emlék annál jobban megmarad, minél több érzékszervet hatása alá von. Az érzékszervek és az emlékezetünk összejátszása akkor is hasznos, ha egy nehéz, frusztráló helyzetben vagyunk.


Dr. Francine Shapiro pszichológus hozza példának könyveiben úgynevezett „Lightstream” technikát, amely a képzelet elemeit használja fel bizonyos típusú fizikai és érzelmi fájdalmak enyhítésére.

Ennek a technikának a végrehajtásához először egy nyugodt helyet keresünk. Majd azonosítani kezdjük a felkavaró testi érzeteket, miközben arra a formára vagy más jellemzőre (szín, hőmérséklet, textúra, méret) koncentrálunk, amely megtestesíti az érzést. Ezután egy színre összpontosítunk, amelyet a gyógyítással társítunk. Elképzeljük, hogy egy ilyen színű fény a fejünk tetejéről a testen keresztül a lábaink felé sugárzik, átjárja a kellemetlen érzést, illetve az általa megtestesített alakzatot, amely akár formát is válthat ennek hatására.

Dr. Martin Rossman orvos, író és kutató, aki kiterjedt munkát végzett az elme-test orvoslás és az irányított képalkotás területén. Megalkotta a The Worry Solution-t, amely irányított képalkotáson és kreatív vizualizációs technikákon keresztül segít az embereknek kezelni a szorongást és a stresszt. A biztonságos hely képalkotási gyakorlatai mellett ezt az eszközt is használja, amely segít bizonyos tulajdonságok fejlesztésében, amelyekre szükség lehet a közelgő kihívások vagy küzdelmek leküzdéséhez. A technika során először olyan tulajdonságokat vagy személyes jellemzőket azonosítunk, amelyekből többet szeretnénk. Talán több bátorságra, kedvességre, türelemre vagy magabiztosságra vágyunk jelenleg? Ezután elképzeljük, hogy ezek a tulajdonságok kialakulnak a testünkben, és feltámadnak bennünk. Érzékeljük a tulajdonságokat a testben, színeket és tónusokat adunk nekik. Ahogy elképzeljük ezeket, előfordulhat, hogy a való életben könnyebben előhívhatóak lesznek majd ezek a tulajdonságok a testi emlékezet megidézésével.

Időről időre mindannyian megtapasztaljuk azokat az automatikus gondolatokat, amelyek csak súlyosbíthatják a szorongást és a stresszt. Míg a képzelet gyakran gerjeszt ilyen gondolatokat, megszelídítheti és eloszlathatja is akár ezeket. A mentális káosz pillanataiban képzeljük el, hogy ezek az automatikus, negatív gondolatok változatos tárgyak, jelenségek formáját öltik. Próbáljuk meg elképzelni őket, mint például az őszi leveleket vagy a tavaszi szirmokat, amelyek lehullnak a fától. Nézzük végig, amint egy közeli patakba sodródnak, majd gyorsan elmosódnak. Hamarosan minden gondolat eltűnik a szemünk elől, és szabadabban haladhatunk tovább az életünkben.


Áprilisi meditációs válogatásunk a slowtime.hu oldalunkról: Ébredés


Oszd meg másokkal is a cikket!

Hírlevél

Szeretettel várunk hírlevelünkön! Iratkozz fel, hogy elsők között értesülhess kedvezményeinkről, ingyenes meditációinkról és újdonságainkról.

Kapcsolódó bejegyzések

Hozzászólások

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest